01.11.2011 11:03

DIVLJE SVINJE 'OBRALE' KUKURUZ

GLINA -  Divlje svinje najveću štetu nanose kukuruzištima, jer je kukuruz najskuplji i u njega najviše ulažemo. Također, velike štete stvaraju na livadama. Preko zime i u rano proljeće izruju zemlju, stvore kratere po kojima je nemoguće kositi. Na njivama ne smijemo ostaviti ništa od stočne hrane, jer jednostavno sve unište, govori Tibor Šesto iz Vlahovića kraj Gline.
Banijci se na sve načine bore protiv prave napasti, strujom, paljenjem vatre, puštanjem muzike i na druge načine, ali ne vrijedi.
- Divlje svinje brzo su nas pročitale. U početku su se znale razbježati na zvukove s radio-prijamnika koji smo postavljali u kukuruzište. Ali već treću-četvrtu noć mirno bi se ušetale i častile kukuruzima, bez obzira na zvukove s radio-prijemnika - govori 31-godišnji poljoprivrednik Miroslav Krstinić iz sela Pedlja u općini Dvor na Uni.
Ako je vjerovati podacima iz Centralne lovne evidencije u lovištima na području Sisačko-moslavačke županije, do 1. aprila ove godine registrirano je 3.270 grla divljih svinja, a do 30. septembra odstrijeljeno je 4.544 grla. No, da li je to stvarni broj divljih svinja po šumama i šikarama Banije?

—————

Назад


Контакт

Dvorcafe


   


Анкета

Koju muziku slušate ?

Narodnu (68)
30%

Zabavnu (20)
9%

Krajišku (98)
44%

Stranu (13)
6%

Svašta (24)
11%

Укупан број гласова: 223


Image and video hosting by TinyPic