07.01.2002 18:24

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

Васкрсење (Ускрс, Пасха, Велигдан, Вазам) je стари празник; празнује се још од времена апостола, али не свуда у исти дан: негде je празнован заједно са јеврејском Пасхом, негде 14. дана месеца јеврејског Нисана, a негде у недељу после јеврејеке Пасхе. Ha првом Васељенском сабору, одлучено je да се свуда празнује једног дана, и то после пролећне равнодневице, прве недеље после Јеврејске Пасхе и пуног месеца. Ускрс je, дакле, покретан празник, који се увек везује само за дан недељни, и може пасти у размаку од 35 дана, од 4. априла до 8. маја.
Ускрс je најсвечанији празник у години; он je празник над празницима. Ha тај дан скидају се двери у цркви на олтару, чиме се жели показати да je Исус васкрсењем својим победио смрт и отворио рајска врата. Цела недеља no Ускрсу назива се Светла недеља, a црквене песме које се тада певају, пуне су радости и весеља, певају се чак и у тужним приликама, на погребу, ако би се десио те недеље.
Уместо уобичајеног поздрава, народ се на Ускрс и целе Светле недеље поздравља са: „Христос воскресе!" и „Ваистину воскресе!".

 

—————

Назад


Контакт

Dvorcafe


   


Анкета

Koju muziku slušate ?

Narodnu (68)
30%

Zabavnu (20)
9%

Krajišku (98)
44%

Stranu (13)
6%

Svašta (24)
11%

Укупан број гласова: 223


Image and video hosting by TinyPic