Rijeka Una

 

Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Ime Unaunda što znači uzburkana voda, voda, val. Po drugim nalazima riječ Una potiče od riječi uno, što ima značenje jedna, jedina. potiče od korijena je u općoj imenici. Una izvire iz sjevero-istočnog dijela planine Stražbenice, i protiče kroz: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanska Otoka, Bosanski Novi (Novi Grad), Kostajnica (Bosanska i Hrvatska), Bosanska Dubica (Kozarska Dubica), Jasenovac. Uljeva se u Savu blizu mjesta Jasenovac. Njene Glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot.

.

https://www.gonomad.com/transports/0706/bosnia-images-g/una-river.jpg     

 Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 km. Površina njenog sliva je 10,400km². Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je jedan čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, po riječima arheloginje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja za transport roba i ljudi. Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata.
U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka Campanile unensis, i oko 28 vrsta ribe,međukojimlipljen,pastrmka i mladica .

https://farm1.static.flickr.com/28/39307930_92f1f8ea96.jpg?v=0


Контакт

Dvorcafe


   


Анкета

Koju muziku slušate ?

Narodnu (70)
31%

Zabavnu (20)
9%

Krajišku (100)
44%

Stranu (13)
6%

Svašta (24)
11%

Укупан број гласова: 227


Image and video hosting by TinyPic